trende

KIZIL KULE

Sultan Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. İsmini alt kısmında bulunan kızılımsı taslardan ve üst kısımları teşkil eden tuğlalardan almıştır. Kulenin alt kısmında bulunan kesme taşların Dim Boğazı’nın doğusundan getirildiği bilinmektedir. Kızıl Kule'nin bulunduğu yer itibariyle doğu cephesi ile bati cephesi arasında iki metrelik bir yükseklik farkı vardır. Buna göre doğu cephesindeki yükseklik 35 m., bati cephesindeki yükseklik ise 33 m.'dir.

Düzgün bir sekizgen seklindeki kule beş katlidir. Üzerindeki kitabeye göre 1226 yılında yapılmıştır. Sekizgen seklindeki kulenin zemin kati müzenin bir devamı olarak Alanya yöresinde kullanılan etnografik eserlerin sergilendiği bir yerdir. Kışın, yağmurlu günlerde kule çevresine yağan yağmurların, küçük kanalların sarnıca bağlanması suretiyle yıllık su ihtiyaçlarının buradan sağlandığı bilinmektedir.

DAMLATAŞ MAĞRASI

Eğer mağara keşfetmekten hoşlanıyorsanız Damlataş Mağarası’nı gezin. Mağara yakınında Etnografya Müzesi yer almaktadır. Tekneyle üç deniz mağarasına ulaşabilirsiniz; fosforlu kayalarıyla Fosforlu Mağara, korsanların kadın esirleri tuttukları Kızlar Mağarası ve Aşıklar Mağarası

ALARAHAN

Alara Han’ın 200 m. kadar kuzeyinde Alara Çayı’nın yatağı üzerinde dimdik yükselen bir dağda kurulu ilginç bir kaledir. İlk kez ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. 1231 Yılında Selçuklular tarafından alınan kale onarılmış ve Osmanlı Devrinde bile uzun süre kullanılmıştır.

Antalya - Alanya karayolunda Alanya'ya 30 km. kala kuzeye dönülür ve 10 km. sonra Alara Han'a ulaşılır. Han 1231 yılında Selçuklu Sultani I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Son derece sağlam bir yapısı vardır. Kapı girişindeki yazıt ve iki aslan başı dikkati çeken özelliklerdir. Savunma önlemleri düşünülmüş olup bir kale niteliği vardır.

ALANYA TERSANESİ

Bu tersane, Kızıl Kule ‘den iki yıl sonra, 1228 yılında Sultan Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Sultan bu gayretiyle, doğudan gelebilecek tehlikelere karşı koyarak "Sultan-ül-Bahreyn"( İki denizin sultanı ) olma arzusunu gerçekleştirmiş olur. Tersane 56,5 m. uzunluğunda, 44 m. derinliğinde ve beş gözlüdür. Her göz 7,70 m. genişliğinde, 42,30 m. derinliğindedir. Derinlikteki 1,70 m.'lik fark, duvarların kalınlığından kaynaklanmaktadır.

 
/